65. urodziny Volkswagen Karmann Ghia Type 14

Volkswagen Karmann Ghia uznawany jest za najpiękniejszy samochód w całej historii motoryzacji przez wielu znawców i koneserów czterech kółek. Łączący w sobie włoską elegancję z solidną technologią Beetle, Volkswagen Karmann Ghia Type 14 zadebiutował na Paris Auto Show w październiku 1953 roku. Duży rozgłos zyskał pojawiając się w trzecim i czwartym sezonie znanego serialu Mela Brooksa „Get Smart”.

W tym roku obchodzi swoje 65 urodziny.

Volkswagen Karmann Ghia Typ 14 Coupé (1955 bis 1974) and Cabriolet (1957 bis 1974)

Volkswagen Karmann Ghia Type 14 to stylowy, dwuosobowy samochód z nadwoziem cabrio, który produkowany był w latach 1959 – 1974. W podstawowej wersji wyposażony został w czterocylindrowy silnik benzynowy o pojemności skokowej 1192 cm³ (1.2 litra), osiągający oszałamiającą moc, jak na tamte czasy, 30 KM oraz maksymalny moment obrotowy na poziomie 75 Nm. Silnik współpracował z manualną skrzynią biegów o czterech przełożeniach przenoszącą napęd na tylne koła. Przyspieszenie tego sportowego modelu do setki wynosiło 33 sekundy, a maksymalna prędkość prawie 120 km/h.

Do 1974 roku w południowo-zachodnich Niemczech wyprodukowano niemal 450 tysięcy egzemplarzy, w tym ponad 360 tysięcy sztuk w wersji coupe i około 81 tysięcy kabrioletów (debiut w roku 1957). Przeszło 40 tysięcy powstało również w południowo-wschodniej Brazylii.

Ostatniego wyprodukowanego Volkswagena Karmann Ghia, w czerwonym kolorze Phoenix, można było obejrzeć podczas tegorocznej edycji Bremen Classic Motorshow. Około 650 wystawców i aż 45 tysięcy odwiedzających – idealne miejsce dla fanów i kolekcjonerów klasycznych samochodów i motocykli.

W jednej z hal, od 5 stycznia do 2 lutego, Volkswagen wystawił swoje modele pod hasłem „Tradition verbindet”, czyli tradycja łączy.

Na drogach nadal jeździ około 50 tysięcy Karmann Ghia Type 14. Prezentowany podczas Bremen Classic Motorshow eksponat można oglądać w muzeum Volkswagena znajdującym się przy fabryce w niemieckim Osnabrück, gdzie auto było produkowane.